• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Mountainbike.nu

Inte bara mountainbike utan också löpning, outdoor, skidåkning med mera.

Bloggarkivet med poster relaterade till mountainbike

Här listas alla poster jag kategoriserat under mountainbike så räkna med att det är mycket av den varan här.

Tillbaka i bergen

2018-06-08 by Jonny Leave a Comment

Mountainbiken har vilat tillräckligt. De senaste tre åren har jag cyklat en gång, max två. Så det var lite av en nostalgisk känsla som infann sig när jag efter jobbet lastade Meridan och styrde mot Digerberget strax utanför Nora. Målet var att kolla formen och tekniken med fokus på rekreation.

Körde inledningen av Svart 8, Kilsbergsturen, till Skrikarboda där jag vek av och tog grusvägen upp till Rusakulan. Därefter grusväg och lite stig tillbaka till Digerberget. Knappt två timmar och 27 kilometer med bra känsla. Det blir troligen en tur snart igen.

Grymt kul att vara tillbaka i sadeln!

Rusakulan, Kilsbergen
Sommarkväll på Rusakulan.

Reva på låret
Jonny – Tallen, 0 – 1

Filed Under: Mountainbike Tagged With: kilsbergen, rusakulan

Back on track

2014-06-09 by Jonny Leave a Comment

Cykelbloggtorka sedan Cykelvasan 2013 och heller inte mycket tränat om jag ska vara ärlig, kanske sammanlagt 10-15 löppass och en handfull cykelturer. Senaste cykelturen var den 2 november 2013, drygt sju månader sedan alltså.

Så förra måndagen cyklade jag 15 km enkel MTB med Ari. Och igår var det dags för min testrunda runt Tysslingen, för femte gången i karriären.

Start och mål på Karlslundsgatan nära Vasatorget inne i stan. Asfalt, grusväg och platt runda. Ville se hur pumpen fungerade, när det är platt får benen det ganska enkelt vilket passar ganska bra så här i starten av säsongen.

Körde igår på tiden 1:27:42 och med medelpulsen 168.

Tittar vi på samtliga rundor ser det så här:

[table width=”500″ colwidth=”35|35|30″ colalign=”left|left|left”]

Datum,Tid,Medelpuls

2014-06-08,1:27:42,168
2013-08-24,1:24:08,159
2013-05-06,1:31:20,152
2012-09-16,1:31:47,N/A
2012-04-24,1:39:13,168

[/table]

För att inte ha cyklat på ett tag måste man vara nöjd med gårdagens prestation. Nu spelar vindförhållanden in en hel del på denna runda så det är svårt att dra några statistiskt säkerställda och vetenskapliga slutsatser.

Har inga bokade lopp i år utan tar allt som det kommer, även med bloggen så ha inga förväntningar.

Rånnesta
Rånnesta vid Tysslingen.

Filed Under: Mountainbike Tagged With: tysslingen

Styrketräning för mountainbike-åkaren

2013-12-28 by Jonny 1 Comment

Detta är ett gästinlägg av Lina Björkskog, som är en finlandssvensk fysioterapeut som jobbar som personlig tränare och bloggar om träning.

Jag är mycket fascinerad av hur muskler och hela kroppen fungerar och samverkar för att skapa liv och rörelse. Eftersom denna blogg handlar om mountainbiking så tänkte jag att det passar bra att gå in på vilka muskler som används under cykling, och hur man kan träna för att bli ännu bättre och snabbare på att åka mountainbike.

Vilka muskler aktiveras i cykling?

I cykling så är det rätt så självklart att det är benmusklerna som jobbar mest. Framlåren och baklåren är de muskler som drar det största lasset, och rumpa och vader hjälper flitigt till för att få fram en jämn och bra pedalrörelse. Du trycker ner pedalen med rumpan och framlåret, och drar upp pedalen med hjälp av vaden och baklåret.

Men för att hållas upprätt i sadeln medan du trampar så behöver du även använda dig av några andra muskler, nämligen magmusklerna samt biceps. Axlar och triceps hjälper också till lite grann.

Det är alltså dessa muskler som du vill styrketräna på gymmet för att ha de bästa fysiska förutsättningarna för att orka cykla långt och snabbt utan att musklerna tröttnar. Förstås är det viktigt att träna just ryggen och andra muskler som inte aktiveras för en bra balans, men just för att bli en bra cyklare så har du stor nytta av att träna upp styrkan i just ben, core och armar.

Hur ska man styrketräna för att bli en bra mountainbike-åkare?

Cykling är en uthållighetssport, och det är viktigt att musklerna tränas aerobiskt med många upprepningar för att de ska bli starka på att jobba länge med samma rörelse. Träna musklerna i repetitioner på 15-20 repetitioner, i tre set.

Men som alla vet så jobbar man också anaerobiskt i mountainbiking, speciellt vid höga, snabba stigningar då det kan bildas mjölksyra i musklerna. Därför är det viktigt att även träna muskelstyrka med lite färre repetitioner emellanåt – ca 8-10 repetitioner i tre set. Det allra bästa resultatet får cyklaren som kombinerar många repetitioner med få repetitioner, gärna under ett och samma träningspass. Ett annat bra tips är att jobba i styrkeintervaller mot klockan, exempelvis i uthållighetsintervaller med 50 sekunder träning och 10 sekunder vila.

Exempel på bra styrkeövningar för cyklisten

Det är bra att styrketränga alla de muskler som involveras i cykling – alltså ben, mage och armar. De muskler som det kan löna sig att satsa lite mera tid på är de stora musklerna i benen – framlår, baklår och rumpa, eftersom det är de som jobbar allra mest under cyklingen. Två tips på bra övningar är knäböj, utfall och marklyft. Knäböj tränar främst framlår och rumpa medan marklyft tränar främst baksida lår och rumpa. Utfall tränar både fram- och baksida lår och även rumpa. Dessutom tränas även vader och bålstabilitet med dessa övningar. Lägg in någon av dessa övningar redan idag om du inte tidigare tränat dem, och du är lite närmare ditt mål att bli en snabb och stark cyklist!

Hoppande utfall stol

Hoppande utfall med benet på en stol tränar uthållighet och explosivitet i benmusklerna, och är en riktigt bra övning för de snabba momenten i cykling.

Men som med allt annat så blir man inte en bra mountainbike-åkare endast genom att stå i gymmet, utan träning i sadeln är den absolut viktigaste, framförallt för att träna uthållisheten. Om du tränar cykling inomhus så kom ihåg att öka motståndet nu som då för att träningen ska motsvara cyklingen utomhus med naurliga höjdskillnader. Att träna just det som du vill bli bra på är det bästa tipset av dem alla.

Lycka till med träningen!

Om du vill läsa mer från Lina så hittar du hennes träningsblogg här.

Filed Under: Mountainbike Tagged With: muskler, övningar, styrketräning

Cykelvasan 2013

2013-08-20 by Jonny Leave a Comment

I lördags körde jag min tredje Cykelvasa och ni som följt bloggen vet att jag haft väldigt höga målsättningar med loppet, tidigt var jag ju inne på att max rulla in i Mora en halvtimme efter elitsegraren. Det var lite väl ambitiöst och istället sattes målet tidigare i somras på 3:30, d v s ca 50 minuter efter eliten.

På fredagen, kvällen innan loppet, fick jag hjälp av Jonas att sätta upp en färdplan med hålltider. Jonas utgick från årets målsättning (3:30) och fjolårets lopp som kördes på 3:49:38 när hålltider sattes för kontrollerna. Det kändes lite som första dagen på jobbet som chaufför av en stadsbuss när jag lämnade starten i Sälen kl 09:35 i startled 9.

Det var snabba bud direkt. Till första hålltiden i Mångsbodarna hade jag prick 49 minuter på mig, jämför med förra året då jag rullade in i kontrollen på 53:08. Stod på rätt bra i startbacken, höll utsatt fart och rullade in i Mångsbodarna på 48:50, 10 sekunder före(!) utsatt tid. Allt kändes bra och kroppen fräsch. Gjorde tummen upp åt Kim och Jonas som stod och hejade och kontrollerade tiden.

Direkt efter passeringen i Mångsbodarna i första utförskörningen känner jag att sadelväskan hänger och dinglar ned mot bakhjulet. Någon söm har havererat och jag kör åt sidan och låter klungan passera. Stannar och drar fast väskan. Åker vidare men det rasar på nytt och jag svänger åt sidan igen. Den här gången flyttar jag snabbt över slang, multiverktyg och pump till ryggfickan och fortsätter. Här tappar jag en del tid och tempo. Nästa gång jag cyklar med väska under sadeln är jag troligen på cykelsemester!

Nästa hålltid är Evertsberg på 1:53:00. Men på sträckan börjar jag tappa och cyklar in i kontrollen på 1:57:41. Nästan fem minuter efter körschemat alltså, men 7 minuter snabbare än 2012. Det har varit jobbigt upp till Evertsberg, med nästan två timmars cykling och bitvis lite segt i marken efter regnet börjar det nu gå trögt för busschauffören. Det känns tydligt att jag inte kan hålla den fart som krävs för sub 3:30. I Evertsberg står Jonas och Kim och langar sportdryck åt mig och Tobbe.

När det bär vidare till Hökberg via Oxberg och Oxbergsbacken går det enligt plan och jag ligger framme i Hökberg fortfarande 5 minuter efter. I Hökberg hade jag hålltiden 2:50 men passerar på 02:55:11. Oxbergsbacken gick väldigt segt och här finns det tid att hämta nästa år, åtminstone 45 sekunder.

Från Hökberg bär det av till Eldris och med mycket utförskörning och några extrakilo rullar det på bra. Passerar kontrollen med tiden 03:18:43, 03:11 står det på körschemat som sitter på ramen. Nästan 8 minuter efter alltså. Håller utsatt sträcktid de sista 9 kilometrarna in mot mål ganska bra och efter en tömmande spurt med loppets maxpuls (183 slag/min) går jag i mål på tiden 03:37:34, 7 minuter och 34 sekunder efter målsättningen. I stort sett tappades de flesta minutrar upp till Evertsberg. Samma sträcka där sadelväskan strulade och jag tappade uppskattningsvis 1,5 minut på de två stoppen.

Tiden räckte till placering 115 av 1008 i motionsklassen M30. Total placering alla herrklasser blev 976 av kanske 10000, vet inte exakt.

Trots missad målsättning måste jag vara nöjd med loppet. Tolv minuter snabbare än i fjol trots lite tuffare bansträckning och bitvis något mer tungcyklat på grund av regnet.

Tack Jonas, Tobias och Kim för trevliga dagar!

Vi gör det lätt för oss och behåller måltiden 3:30 inför nästa års Cykelvasa. Troligen kör jag på 03:20.

Höjd- och pulskurva

Höjd- och pulskurva från loppet. Maxade som sagt i spurten på 183 slag/min. Medelpulsen under loppet var 167 slag/min vilket ger 83% av max. Det är rekord! Ett slag över medelpulsen under Engelbrektsturen för ett par veckor sedan.

Planering av loppet

Kvällen innan får jag hjälp av Jonas att lägga upp mitt lopp. Klipper till en lista och sätter på ramen i Jonas iPhonefodral.

Mångsbodarna

Passerar kontrollen i Mångsbodarna med tiden 48:50, 10 sekunder till godo enligt utsatt plan.

Efter Hökberg

Bild tagen av Happymtb.org efter Hökberg.

Går i mål i Mora

Jag spurtar i mål i Mora och speakern berömmer spurten. Det är lite synd att inte spurttiden är officiell och presenteras i resultaten precis som alla andra sträcktider. För här gick det fort, pressade ur så att utväxlingen inte räckte till.

Tobias får langning av Jonas i Evertsberg

Tobias får langning av Jonas i Evertsberg.

Kim och Jonas i Oxberg, Cykelvasan 45

Kim, Jonas och Tobias. Kim och Jonas kör Cykelvasan 45 på fredagen.

Kim och Jonas innan start, Cykelvasan 45

Kim och Jonas innan start i Oxberg, Cykelvasan 45.

Jonas går i mål i Mora, Cykelvasan 45

Jonas cyklar i mål på fredagen, Cykelvasan 45. Tiden 01:45:51 och placering 13 av 257 i klassen M45. Bra kört!

Kim går i mål i Mora, Cykelvasan 45

Kim cyklar i mål på fredagen, Cykelvasan 45. Tiden 01:40:09 och placering 3 av 114 i klassen M25. Bra kört!

ChillZone

På fredagen efter Jonas och Kims lopp (Cykelvasan 45) äter vi middag hos Team ChillZone som slagit läger vid Högfjällshotellet.

Majkens Sylta, Lindvallen

Grillbuffé på Majkens Sylta i Lindvallen på lördagskvällen.

Filed Under: Mountainbike Tagged With: cykelvasan

Finnmarksturen 2013

2013-08-18 by Jonny Leave a Comment

Med några timmars marginal är det nu en dryg vecka sedan jag gled över mållinjen på Finnmarksturen i Ludvika. Sjunde och näst sista delen av Långloppscupen.

Det var blött i marken och det stänkte en del på väg upp till Ludvika från Örebro på morgonen, men väl på plats var det uppehåll. På det nya start- och målområdet på Hillängens IP träffade jag Långloppsgubbarna Ronny och Ronald som precis som vanligt är ute i god tid och lägger in cyklarna i fållorna strax efter öppning. Lite småstressad över det la jag in min cykel så snabbt som möjligt för att inte hamna för långt efter i starten.

När starten sedan går klockan 10.00 med en rejält lång masterstart genom hela Ludvika öppnar sig himlen och regnet börjar ösa ner. Jag blir ju blöt oavsett om det regnar eller är torrt så egentligen spelar det ingen större roll rent kroppsligt. Däremot blir det halt, segt i marken och dålig sikt av regnet men det hör ju till och det är nästan så att man blir lite extra taggad när det är skitväder.

Efter masterstarten genom stan bär det av uppför och det man tidigare hört om Finnmarksturen, att det är kuperat, får man känna på ganska omgående. Jag har både Ronny och Ronald framför och precis som under Engelbrektsturen blir mitt första uppdrag att jaga ikapp. Det dröjer väl ungefär två mil innan jag tror mig skymta Ronald en bit fram och jag ökar kadensen för att se efter, och visst är det Ronald. Jag glider upp jämsides och det är en sammanbiten Ronald som trampar på i en uppförslutning utan att titta upp förrän jag påkallar uppmärksamhet. Vi småpratar lite och funderar en del över vart Ronny tagit vägen. Ronald har tappat honom ganska tidigt och jag har inte koll på om jag passerat honom eller inte, därför vet vi inte om han är bakom eller framför. Vi tar det säkra för det osäkra och ställer in oss på att han ligger framför och ökar tempot lite milen in till Ludvika. Ingen Ronny i sikte och vi passerar genom stan och trycker på ganska bra i backen ut på andra loopen. Det är ungefär här det börjar kännas att man cyklar Finnmarksturen och inte Cykelvasan.

Den första loopen norr om stan har ett par rejäla stigningar och man befinner sig länge ganska högt, men det är på den andra loopen som det blir riktigt jobbigt med många och långa stigningar med jämna mellanrum. I ett tekniskt parti en bit in på andra loopen rycker Ronald bra, han är snabbare än mig när det är stökigt. Jag har problem med stöket, blir både trött och får ont i ryggen. Jag är dock helt inställd på att jaga ikapp när det blir grus igen vilket jag också gör någon mil in i loopen. I en riktigt lång och brant stigning plockar jag meter för meter under kanske fem minuter innan jag strax innan krönet passerar Ronny och lägger en kommentar vid passeringen som jag så här i efterhand och med facit i hand borde ha skippat.

Bra försök! säger jag och trycker på lite extra när jag går förbi!

Jag höll Ronald bakom mig ett litet tag men sedan kom ett tekniskt parti och ryggont i kombination med att låren började krampa tvingade mig att svänga åt sidan när det var stökig single track för lite snabb tänjning av diverse kroppsdelar. Då passerar så klart Ronald, med bra tryck på pedalerna dessutom.

Bra försök! ropar han bakåt efter passeringen!

Ahhhhhh(!!!) det där kändes! Jag fick igen och nu började jag tvivla på mig själv och om det ens skulle vara möjligt med min ömmande kropp att hålla igen och hänga med. Jag lät Ronald få en lucka på 30-60 sekunder innan jag kom iväg igen. Tappade honom så klart ur sikte men fortsatte nöta, hade egentligen inget hopp nu att komma ikapp på nytt men jag körde på så gott jag kunde ifall att Ronald skulle börja få det jobbigt, då skulle jag vara där. Jag hade ju sett att det inte var helt pigga ben i backen tidigare när jag gled förbi så jag hade vissa förhoppningar om att han skulle krokna och jag skulle kunna komma förbi och bjuda upp en sista gång.

Körde väl kanske en 20 minuter innan jag fick syn på Ronald igen. I en backe dessutom! Nu var det dock inte vilken backe som helst utan den näst sista och kanske den segaste av dom alla. Trots lår som krampade och tvingade mig att sitta ned, jag står ju gärna i backar för att hålla tryck och avlasta ryggen, så märkte jag att jag tog meter efter meter. Nu ska jag inte bara skylla på benen, jag var rejält trött i flåset också. Men jag närmade mig i alla fall sakta, sakta. Jag kom tillslut ikapp Ronald och två andra cyklister som höll samman i en tremannagrupp. Däremot kom jag inte mer än ifatt innan jag var tvungen att ge mig och låta gruppen dra iväg igen. Ronald märkte aldrig att jag låg på “rulle” uppför här i någon minut innan jag släppte. Det var det sista jag såg av Ronald och nu visste jag att det var kört att bjuda upp till spurt på Hillängens IP.

Jag tryckte på så gott jag kunde i den sista backen, 100 meter stigning på 1500 meter, och i den sista leriga utförskörningen in mot mål. Det krampade rejält men tack och lov släppte det lite in mot upploppet så jag kunde bränna av en spurt som sig bör. Där satt så klart Ronald och mös och det hade han gjort i tre minuter!

Vi hann sitta en liten stund innan vi sedan såg Ronny på upploppet!

Det här var ett fantastiskt roligt lopp och det samarbete, den fight och de gliringar jag och Ronald hade i skogen höjde stämningen rejält samtidigt som vi blev tvungna att pressa oss till det yttersta. Det här var ingen dans på rosor precis, det var länge sedan jag var så sliten efter ett lopp som efter Finnmarksturen.

Tack Ronald och Ronny för en trevlig dag i skogen!

Jag körde i mål på tiden 03:35:41 på plats 96 av 230 i herrarnas motionsklass. Ronald hade tiden 3:32:44 och Ronny 3:45:40.

Höjd- och pulskurva Finnmarksturen

Snittade pulsen 164 slag/min vilket ger 81,6% i medel. Ni ser också höjdkurvan i grafen ovan, det gick lite upp och ned andra halvan av loppet.

Ronald och Ronny innan start

Ronald och Ronny innan start.

Innan start, Finnmarksturen

Innan start och med sponsrad tröja från Logobike.se!

Ronald, Finnmarksturen

Här kommer Ronald med nummer 7280. Det här är väl ca 1-1,5 mil in i loppet när regnet fortfarande stod som spön i backen.

Ronny, Finnmarksturen

Och här kommer Ronny!

Jonny, Finnmarksturen

Här kommer jag med nummer 7250.

Finnmarksturen efter målgång

Tre tappra krigare efter målgång och lite solsken var vi helt klart värda!

Filed Under: Mountainbike Tagged With: finnmarksturen, ludvika

Sponsrad av Logobike.se

2013-08-18 by Jonny Leave a Comment

Logobike.se är ett nystartat företag i Örebro som säljer cyklar och tillbehör med ett fokus på tjänstecyklar där man kan få sin cykel brandad med företagslogo utan extra kostnad. Självklart går det bra att köpa cyklar utan logga och i sortimentet finns bland annat några fina mountainbikes från det spanska märket Monty.

Jag känner grundarna till Logobike.se och vi ska på Adrecord hjälpa dem med marknadsföringen online. Dessutom kör jag lite offlinemarknadsföring ute på mountinbiketävlingarna med min nya tröja. Nu gäller det bara att öka takten i skogen så att vi kan utöka sponsorkontraktet 2014!

Ari på Logobike.se

Ari från Logobike.se tittar förbi på Adrecord-kontoret med nya cykeltröjan!

Cykeltröja från Logobike.se

Tjusigt eller hur?

Filed Under: Mountainbike Tagged With: cykeltröja, logobike.se

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 11
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Sök i bloggen

Om mig

Jag heter Jonny Elofsson och bor i Örebro. När jag inte cyklar jobbar jag med företaget/affiliatenätverket Adrecord. Jag bloggar även om internetmarknadsföring på min andra blogg jonnyelofsson.se.

Nås enklast på
jonny [cykelvurpa] mountainbike.nu

Livet är som att cykla. För att hålla balansen måste du fortsätta framåt. - Albert Einstein

Strava

Kategorier

  • Mountainbike
  • Löpning
  • Skidåkning
  • Orientering
  • Gym
  • Multisport
  • Mountainbikeorientering
  • Kost
  • Utrustning
  • Övriga aktiviteter
  • Övrigt

Copyright © 2021 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in